Епископот бачки Иринеј ги коментира постапките на епископите на МПЦ во однос на нивните барања од црковна Софија, велејќи дека зад тоа стојат само политички интереси и дека Софија нема никогаш да ги признае, бидејќи таквиот чин би бил подривање на Православната Црква и само би ја испратил следнава порака – расколници од сите земји, обединете се!