Съобщене относно неистините на портала “doxologiainfonews.com”

Уважаеми,

Според настоящите съвременни справки е сигурно, че днешната световна общественост е изправена пред глобален и сериозен проблем, проблемът с фалшивите новини. Това мъчение става още по-силно изразено, когато е създадено от християни, които според Божиите заповеди, меко казано, не трябва да говорят неистини!

В интернет пространството на новини от православния свят,  днес циркулира интернет порталът “doxologiainfonews.com“, който в много отношения се оказва портал, разрушаващ църквата.

За илюстрация на това, освен много други новини, е достатъчно да споменем новината, публикувана на този портал на 13 октомври 2020 г., със заглавие „Свещеният Бигорски Монастир ще отбележи 1000-годишнина от основаването си“. В тази информация порталът „doxologiainfonews.com“ никъде не посочва, че споменатият манастир е манастир на непризнатата т.нар. “Македонска православна църква (МПЦ)”, основана през 1967 г. от Комунистическата партия на Югославия. Оттогава т.нар МПЦ няма литургично и канонично единство с всички свети поместни православни църкви.

Следователно, непосветеният читател може да получи повърхностно впечатление, че Бигорският манастир и т.нар МПЦ е част от Съборното Православие, нещо, което просто не отговаря на реалността. Диптихът на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква не съдържа църква с име MПЦ, следователно в това се състои църквоборството  на портала “doxologiainfonews.com“; т.е. този портал, който често обвинява други медии в България в непрофесионализъм, сега крои Диптиха на православните църкви по своя мярка, за фанариотски пари.

Разбира се, в информационната ера, в която живеем, порталът doxologiainfonews.com е свободен да публикува това, което иска, но не е освободен от отговорност за публикуване на невярна информация. И така, съвсем разбираемо е да публикуват новината за тържеството в Бигорския манастир, но вместо да се занимават с гадаене, кога т.нар. МПЦ ще получи автокефалия, по-добре е да разбере, че е неразбираемо за здравия разум, да не се изтъкне пред обществото, че споменатият манастир и т.нар. МПЦ, не е в литургично единство с никоя от поместните православни църкви.

Портали като „doxologiainfonews.com“, които действат като фен групи в предизборната политическа кампания, когато се обещава какво ли не, много скоро биват прочетени и малцина продължават да се поддават на неистините им.

Ако не беше комично, би било тъжно, когато прочетете как порталът „doxologiainfonews.com“ променя титлата на архиепископа на т.нар. МПЦ и от официалното ѝ име – „Архиепископ охридски и македонски на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, произволно и от ръкав го заявява като – „Архиепископ на Охрид и на цяла Република Северна Македония“. Такава църква просто не съществува в православния свят и следователно, повтаряме, точно с тази фалшива новина порталът „doxologiainfonews.com“ действа като разрушител на църквата, работещ за нечии преходни, политически интереси.

Следователно апелираме към обществеността, която може би ще се сблъска с някои подобни фалшиви новини на споменатия портал, в бъдеще да се отнесе към тях с голям резерв, и преди да ги приеме, да ги провери много внимателно, така че по този начин истинолюбивата публика да запази тяхната духовна и психическа хигиена.

Соборно Православие

https://www.facebook.com/SobornoPravoslavie.Analizi/