Со судско-полициското шиканирање за атер на расколничката МПЦ, власта во Северна Македонија допрва ќе биде изложувана на столбот на срамот, особено затоа што одбива да ја спроведе одлуката од Стразбур за регистрација на Православната Охридска Архиепископија.

Во такви околности на државен прогон, преку одбивање на регистрацијата и судските прогони против Архиепископот Јован кои сè уште траат, но и други околности, очигледно не зависи само од СПЦ дали и кога ќе продолжи дијалогот со МПЦ.

Повеќе за тоа прочитајте на следниот линк, во двата одговори на Епископот бачки Иринеј од СПЦ, кои се однесуваат на обновувањето на дијалогот со расколничката МПЦ: