Во својата последна изјава Бугарскиот Патријарх Неофит испрати специјален поздрав до расколничката МПЦ дека можат да сметаат на поддршката на Бугарската црква, и никако да не забораваат дека таа им се дава само затоа што се од иста крв со Бугарите.

Очигледно Неофит си го врзал во крпче барањето на МПЦ, Бугарската црква да им биде мајка, како исповедање дека МПЦ се асли-Бугари.

Веројатно тоа е условот Бугарите да не се бунат што МПЦ бара да биде признаена под името Охридска Архиепископија, за чијашто правна наследничка себеси се смета Бугарската црква, па така ќе се сметаат за една црква.

Дали расколникот Стефан ќе одговори на ова или како и секогаш ваквите изјави ќе смета дека не му задираат во менито и бизнисот, ќе видиме.

Погледни го видеото: