Светиот синод на БПЦ не даде благослов нивни претставници да земат учество во прославата на 1000-годишнината од основањето на Охридската Архиепископија, што во организација на МПЦ е закажана во Охрид.

“Св. Синод Р Е Ш И:

Не дава благословение представители на БПЦ – БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония.”