По самоволното и неканонско отцепување на МПЦ од својата Мајка Црква во 1967 година, и поради фактот дека истата останува упорно во раскол до ден денес, а покрај сите долгогодишни настојувања таа да се врати во Евхаристиско единсво и канонски поредок со православната Црква, Светиот архиерејски собор на СПЦ ја прошири одлуката од 15.09.1967 год. за прекинување на богослужбеното и канонско општење и со верниците/следбеници на МПЦ.

„Единствениот пат и начин за излез од оваа безблагодатна состојба на расколот и сите кои нему му припаѓаат, е, и останува да биде патот на покајанието и покајното враќање во благодатното општење со Православната охридска архиепископија, односно со Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква“.

Повеќе: