Страница 3 од 40

Проф. д-р Димитриос Керамидас: Цариградската Патријаршија нема канонска надлежност и пастирска одговорност за Северна Македонија

Дури и најзакоравените фанариоти меѓу православните богослови, па и самиот патријарх Вартоломеј (во своето последно интервју за белградска Политика), без исклучок признаваат две работи: – дека самопрогласената автокефалија на расколничката МПЦ од 1967 година е политички чин против единството и соборноста на Црквата, и – после томосот од 1922 година, Цариградската Патријаршија веќе нема никаква […]

Прочитај повеќе

Очекувате ли Православието да ја признае МПЦ, која со тапија е основана од комунистите?

Цеца, Мајските оперски вечери и расколниката МПЦ

Има нешто шашаво, нешто изопачено-селанско во тоа да го промовираш ѓубрето турбо-фолк музика на Цеца и потоа да отвораш Мајски оперски вечери. Има некој шашав расцеп, некој опасен раздор во личноста што го прави тоа, но и шашав расцеп во оние личности кои глатко преминуваат преку таквата шашавост. А, најшашаво од сè е кога слушајќи […]

Прочитај повеќе

Дали ваквите мешетарења ѝ се од корист или се на штета на расколничката МПЦ? Проценете сами.

Навистина е жално кога името на еден човек (бонвиван) што носи мантија, веќе од никого не се доживува во контекст на црквата, туку само во контекст на дневно-политички, бизнис и црковни замешателства, како и световен хедонизам – голф, глисери, марихуана, жени… На крајот цената ја плаќаме сите ние, обичните луѓе. Но, цената од неговото поведение […]

Прочитај повеќе

Политичките храмови на расколничката МПЦ

Нормално дека веќе две-три години од промената на власта е прекината градбата на храмот познат како “црквата на Грујо”. Тоа е само манифестација на суштината на расколничката МПЦ, чии храмови не се градат заради евхаристија, туку за освојување на јавниот и духовниот простор од страна на политиката. Слично како што за време на Римското Царство […]

Прочитај повеќе

Целта на Стефан е од Македонците Словени да направи Бугари?

Секој трезвеноумен читател нека си го постави следново прашање: по што ќе остане запамтен дедо Стефан? Ќе остане запамтен по тоталниот распад на МПЦ, која очигледно постои виртуелно како МПЦ само за по Северна Македонија и за задоволување на политичките апетити на секоја нова власт која ќе дојде, бидејќи во светот на Православието сигурно не […]

Прочитај повеќе

Судот и Владата ја брукаат Северна Македонија и ги туркаат нејзините граѓани во калта

Европската Унија, т.е. нејзиниот Амбасадор во Северна Македонија г. Самуел Жбогар, даде изјава дека “независното судство е поважно од добивање датум за преговори со ЕУ”. Што значи тоа? Тоа значи дека Северна Македонија е жабокречина, која нема независно судство, дека е делумно слободна земја, дека граѓаните не можат да се чувствуваат еднакви и дека за […]

Прочитај повеќе

Расколничката МПЦ ја извитоперува сликата за Православието

Како го претставуваше МПЦ православието во изминативе пет децении, и каква перцепција создаде за него? Перманентната негативна кампања за православните соседни народи и цркви, создаде клима во која отпадништво од преданиската вера стана чин на национална гордост и патриотизам. Спасението за вечен живот што ни е подарено од Христа во единството и соборноста на Црквата, […]

Прочитај повеќе

Северна Македонија продолжува да ги угнетува верските слободи

Што сè оваа држава има регистрирано како црква, дури и скиентолозите постојат во регистарот како црква, само ПОА, која, пак, е единствена канонска Црква, а има и меѓународна пресуда во нејзина корист за регистрација, сè уште нема право на легално постоење во Северна Македонија. Северна Македонија, дефинитивно, флагрантно ги крши верските слободи! За жал на […]

Прочитај повеќе

Расколничката МПЦ, ем бара од Вартоломеј томос за автокефалност, ем го прогласува за недоветен да им го даде

Кога повторуваме дека расколот предизвикува шизофренија не го правиме тоа злонамерно и претерано. Напротив, тоа досега се има потврдено безброј пати, одново и одново. Најново, игуменот на расколничкиот манастир Св. Јоаким Осоговски, архибандитот Григориј Настески, истовремено додека Заев договарал поткуп од 100.000€ со лажниот Порошенко, за Вартоломеј да и пише “томос” за автокефалност (тврдоглавост) на […]

Прочитај повеќе

Страница 3 од 40

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén