Страница 2 од 34

Со МПЦ, реалноста е илузија во недостаток на алкохол

„Друго што има ново?“ „Слушна ли дека МПЦ се јавила како претприемач и кај и да е ќе почнат да градат згради – шеесет катници на паркингот спроти ГТЦ. „Шо збориш бе?“ „Да бе.“ „МПЦ ќе гради станбени згради. Добро бе брат, и, еве сега, јас сум некој кој не разбира ништо и на прва […]

Прочитај повеќе

Настан на 2018: МПЦ „фирма“ на годината

Телевизија 24:

Прочитај повеќе

Македонскиот раскол и општиот православен проблем за давање автокефалија

Секретарот на Жичката епархија на Српската православна црква, Архимандритот Дамјан, во врска со давањето автокефалија во Украина, говори за постапката за доделување на автокефалија. Преку примерот на македонскиот раскол, смета дека архиереите со националистички сфаќања стануваат инструменти на државната политика. Причините за конфликтот не се нови, тие одат во далечното минато и се однесуваат на […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): Повик од САС на СПЦ до МПЦ за единство со православните Цркви

Светиот Архиерејски Собор на Српската Православна Црква на своето редовно заседание на 13. Мај 2003год., сестрано го разгледа прашањето на расколот кој не’ дели, а посебно ја анализираше најновата состојба по завршување на работата на двете комисии за дијалог и вашиот однос кон текстот на постигнатиот договор, и после стапувањето на г. Јован во евхаристиско […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): Oдговор на тогашниот Митрополит велески и повардарски Јован, со кој го прифати повикот за стапување во литургиско и канонско единство со СПЦ, упатен од Патријархот Павле.

„Ве известуваме дека искрено, слободно и одговорно го прифаќаме предложеното литургиско и канонско единство со Српската Православна Црква и со целата православна икумена која е во литургиско единство со СПЦ. Единството на Црквата не е додаток, туку суштината на постоењето во Црквата. Сметаме дека наша епископска должност е самите да живееме, но и верниот народ […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): Светејшиот Патријарх со саможртвена љубов за македонскиот народ

Љубовниот повик од светејшиот Патријарх српски Павле до Епископите, свештенството, монаштвото и побожниот народ во Р. Македонија за влегување во литургиско и канононско единство со Српската Православна Црква: „Со отечка и братска љубов во заедничкиот Господ, ви се обраќаме на сите вам и го повикуваме секого од вас посебно, како личност и православен христијанин, да […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): Пресуда за расчинување на Митрополитот полошко-кумановски г. Кирил

Црковниот суд на Православната Охридска Архиепископија во проширен состав од 12 членови, едногласно донесе пресуда со која, заради направени морални и канонски престапи, го лишува од епископскиот чин г. Кирил и го враќа во редот на лаиците, со крстеното име Никола Поповски. Судот констатираше дека основната вина на досегашниот Митрополит полошко-кумановски г. Кирил е фактот […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): Одлука за непричестување, односно за прекин на богослужбеното и канонско општење и со верниците на МПЦ.

По самоволното и неканонско отцепување на МПЦ од својата Мајка Црква во 1967 година, и поради фактот дека истата останува упорно во раскол до ден денес, а покрај сите долгогодишни настојувања таа да се врати во Евхаристиско единсво и канонски поредок со православната Црква, Светиот архиерејски собор на СПЦ ја прошири одлуката од 15.09.1967 год. […]

Прочитај повеќе

Сведоштво: Архиепископ охридски Јован

За разлика од некои наши политичари, Архиепископот Охридски Јован никогаш не избега од сопствената татковина, ниту побара азил во странска земја, и токму заради подготвеноста да страда за Соборноста на Црквата во текот на 12 години беше затворан осумпати во Идризово и Шуто Оризари за што беше и прогласен за политички затвореник. Денес ви ја […]

Прочитај повеќе

(Архива на ПОА): „Богословско – историски аспект на расколот на Црквата во Р. Македонија и неговото надминување“

(Академски осврт на Архиепископот охридски и Митрополит Скопски Јован) „Обично, расколниците ја бранат состојбата на расколот, со тврдењата дека не се разликуваат во исповедањето на верата, односно ја чуваат истата догма. Но правата вера се открива и потврдува само во соборноста. Не е значи возможно, како што сметаат некои расколници, дека може да бидеш православен, […]

Прочитај повеќе

Страница 2 од 34

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén