Категорија: Некатегоризирано

Вартоломеј нема еднострано да ја признае МПЦ

Цариградскиот патријарх е прв меѓу еднаквите, а не прв без еднаквите. Затоа и, не дај Боже, да постои намера на сесветиот патријарх Вартоломеј за некаква еднострана и произволна пресуда во случајот на скопскиот и украинскиот раскол, тоа ќе биде израз на голема заблуда, голема духовна грешка и од аспект на поредокот на православната црква и […]

Прочитај повеќе

Соња Бојаровска: за средбата Вартоломеј – Ципрас

Голем број медиуми во Македонија ја пренесоа веста за средбата на Цариградскиот Патријарх Вартоломеј со грчкиот премиер Ципрас. Но, само делумно. Ниту еден од нив не ја пренесе суштината на веста. Сите пренесоа дека Патријархот рекол дека “во рамките на обврските на Вселенската Патријаршија е да стави крај на расколот таму каде што постои, и […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén