Категорија: Навремена доза (Страна 3 од 7)

Навремена Доза 43: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколот не е само еклисиолошка ерес, туку и нездрава психолошка состојба. Светиот Кипријан Картагински ги наведува зборовите на Апостолот Павле (2Тим. 3, 1-3): „Ќе настапат тешки времиња…и луѓето ќе постанат самољубиви“, а потоа ги набројува и останатите особини на отпадниците. Една од причините за расколот е ранетото самољубие. Секој расколник смета дека е неправедно заобиколен […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 42: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

„До кога ќе трпиме?“ – го прашал ученикот својот авва, својот старец, аскет и пустиножител. „Зар има рок трпението? Ние треба да трпиме сè до самата смрт“ – одговорил старецот. Ако непристрасно погледнеме како започнува расколот, ќе воочиме дека една од основните причини е токму оскудноста и губењето на трпението, како и ранетото самољубие, желбата […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 41: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Свети Кипријан Картагински пишува: Ако најголемата заповед е љубовта кон Бога и кон луѓето, тогаш најголемиот грев е поделбата, бидејќи таа ја уништува љубовта. Духовната љубов се остварува само во Црквата, која е образ на Царството Небесно и патот кон него. Во светот постои љубов, но не духовна, туку емотивна, острастена. Таквата љубов ја нема […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 40: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Мачеништво – тоа е исповедање на верата напишана со крвта на маченикот и посведочена со печатот на неговата смрт. Тоа е целосно посветување на Бога, кога вистината станува помила од животот. Зборот маченик за Христа, на грчкиот, а и на некои други јазици се именува како „сведок“. Но, за што би можел да сведочи маченикот […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 39: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколниците имаат една карактеристична особина: тие не можат спокојно да разгледаат проблем и да сослушаат туѓо мислење кое е спротивно на нивните тврдења. Затоа, секогаш се впуштаат во кавги, осудувања или потсмев, како да сакаат врз својот соговорник да ја пренесат својата раздразливост, која толку жолчно се насобрала во нивните души. стр. 22. «Падение гордых»//Духовный […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 38: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Раскол – тоа е скриена освета кон Бога, со борба против Црквата, против Невестата и Љубовта Божја. Раскол – тоа е бунт, а бунтот по природа е суров. Таму каде што има бунт, таму нема милосрдие, туку уништување. Милосрдниот ги љуби дури и своите непријатели и го посакува нивното спасение, a расколниците ги сметаат за […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 37: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

„Љубовта не се гордее“ (1 Кор. 13, 4). Расколот е пород на гордоста, затоа гордиот во расклот чувствува на себеси сроден дух. Гордоста е самообожување. Гордиот го мрази својот добротвор и враќа зло за доброто, токму поради тоа што не сака да биде благодарен никому. Помошта од другите, тој ја доживува како сведоштво за својата […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 36: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколот, како и прелеста, е втемелен на гордоста. Во него постои сопствен „христос“- ангел на темнината, кој се претвора како да е Христос, со сопствен дух, а не со Духот Свети, не со Духот на мирот, не со љубовта, не со чистотата, не со мудроста, туку со сопствен дух на самомнението, дух на превознесувањето, дух […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 35: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Во Евангелието се опишуваат случаи на демоноопседнатост, каде некои несреќни луѓе против својата волја изговараат хули на светињите или поточно, кога демонот насилно говори преку устата на демоноопседнатите. А во расколот пак, е најлошиот можен вид на демоноопседнатост, кога човекот доброволно постанува еден дух со ѓаволот и го предава своето срце и уста на тој […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 34: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Свештеномаченикот Кипријан Картагински говори дека Плотта Христова – Светињата Господова, не може да биде изнесена „од домот“, а за Христијаните нема друг дом, освен Едната Црква. Тоа значи дека надвор од Црквата не може да има Таинства. Имитацијата на Таинствата, која ја прават расколниците е навреда на Бога, противоборство во однос на Светиот Дух, Којшто […]

Прочитај повеќе

Страница 3 од 7

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén