Категорија: Навремена доза (Страна 2 од 7)

Навремена Доза 53: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Пророштвата се исполнуваат пред нашите очи. Поради тоа, случувањата, кои ги претскажаа Апостолите треба само да ја зајакнат нашата вера. Да немаше расколи, тоа би значело дека Апостолите погрешиле. Но, тие јавно ни укажаа на опасноста која нè чека, и им заповедаа на Христијаните да бегаат од луѓе кои носат поделби: „Од такви одвратувај се!“ […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 52: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Светиот Апостол Павле пишува: „Нема да добие венец, оној кој незаконски се подвизува“ (2 Тим. 2, 5). Во духовниот живот поимот „неутрално“ не постои. Така и оној, кој се подвизува незаконски, уште повеќе, кој се подвизува против законот, добива венец, даруван од самиот сатана, со Каинова етикета. А расколниците мислат дека тие се подвизуваат за Христа, […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 51: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Светите Отци го нарекуваа мачеништвото: второ Крштевање, со кое се простуваат сите гревови. Но, и кај еретиците и кај паганите имало маченици, и колку ли луѓе за лажни идеи имаат пролеано крв! Па, сигурно таа смрт, за нив, не постанала вечно спасение. Бидејќи тогаш и паганите убиени за верата во идолите би станале синови Божји. […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 50: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Дванаесет апостоли заедно се наоѓаа во една куќа, на една трпеза, со Христа на Тајната вечера. Таа куќа во која се случи величествената Света Тајна Евхаристија, го претставува единството на Црквата. Од дванаесетте апостоли, еден го напушти братството, разрушувајќи го единството. Да останеше до крај на Тајната вечера со Христа и со апостолите, немаше да […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 49: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Почеток на расколот е хаосот. Однадвор, тој се манифестира како борба против црковната структура и отфрлање на јерархијата. Од внатре, пак, хаосот на расколот е разноумието, спротивставувањето, не само на Црквата, туку и взаемно, еден на друг. И, расколот претставува постојано јакнење на противречните мненија. Хаосот на расколот – не е библискиот, првосоздаден хаос на […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 48: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Силата која го буди расколот е – гордоста и властољубието на паднатите ангели и на луѓето. Темел на расколот е побуната на ангелите, која почна на Небесета и продолжува на земјата. Ехо на таа побуна е расколот, кој повикува на метеж во човечките срца, и кој за основа ги има поделбата и распадот. Духот на […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 47: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколниците се плашат од вистината, па затоа уште не дослушувајќи, ја побиваат, и не прочитувајќи, ја одрекуваат. Тие се лишени од објективно размислување, исто како што од тоа е лишен човек опседнат со јака страст. Стр. 29 «Падение гордых»//Духовный Собеседник. 2001

Прочитај повеќе

Навремена Доза 46: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Апостолот Павле напиша: „Љубовта, не се раздразнува“ (1Кор. 13. 5). Тој не напиша: „Не гневете се“, зошто постои и свет гнев, кој е насочен против гревот и против демонот, гнев кој е како стражар на душата. И тоа не е афективна состојба која ја помрачува свеста, не е страст која го опива човекот, не е […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 45: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Да направиме споредба со човечкиот организам. Рак – тоа е кога болни келии се оттргнале од единството на живиот организам, кој ги произвел, и постанале негови убијци! Тоа се случува кога болните келии излегле од контрола на организмот и станале агресивни во однос на здравите, соседни ткива. Така и расколниците, кои го примија духовниот живот […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 44: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Колку пати расколниците го читаат Символот на Верата, толку пати тие лажат! Колку пати во молитвите тие, себеси се нарекуваат „раб Божји“, толку пати го потсетуваат небото на своето отпадништво од верата! Колку пати себеси се нарекуваат христијани, толку пати вршат престапот на изрекување клетва. Расколниците, кои себеси се нарекуваат христијани, отпаѓајќи од Црквата, отпаднаа […]

Прочитај повеќе

Страница 2 од 7

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén