Категорија: Блог (Страна 1 од 39)

Владиката Атанасиј Јевтиќ, уште во 2004 г. им порача на Стефан и братијата да се покајат, ако сакаат да добијат соборно-православна, а не секташка „автокефалија”

Одговор на Епископот Атанасиј (Јевтиќ) на интервјуто на расколничкиот архиепископ Стефан за „Политика“ Во вчерашна „Политика“ (09. 02. 2004 г.), објавен е „Разговор со Архиепископот охридски и македонски г. Стефан”, та по тој повод, заради неупатените читатели, сакаме да изнесеме извесни историски и црковно-канонски забелешки, бидејќи во тој текст (со потпис на Мирче Томовски), има […]

Прочитај повеќе

“Исихастичката” молитва на расколниците

Спиење во раскол

Πρέπει να περιμένουμε ο Οικουμενικός να δώσει το αυτοκέφαλο στο Κογκό, στη Ουγκάντα… επειδή είναι ανεξάρτητα κράτη;

Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς στο δικό του FB προφίλ για το Πάσχα έκανε μια διαφήμιση της σχισματικής μονής «Μπίγορσκι» από την σχισματική λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία. Για αυτό το λόγο είχαμε μια αλληλογραφία στο FB προφίλ του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Μπατσαρά, με επιχειρήματα υπέρ και κατά το αυτοκέφαλο της σχισματική «μακεδονικής» εκκλησίας. Οι πατέρες Πορφύριος Μπατσαράς και Ματθαίος […]

Прочитај повеќе

Преку острастените дела на Партениј, државата влезе во анархија

Преку острастените дела на Партениј, државата влезе во анархија (Божиновски: Благодатниот оган донесен во Бигорски со крвави пари од лихва и проституција)? Арно гневот Божји сѐ уште не се излил од сите чаши на оваа земја заради острастениот расколнички игумен Партениј, кој не бира средства да го храни култот за себе како семоќен гуру кому […]

Прочитај повеќе

МПЦ и на Велигден се цепка на религиозни групи

Секој гледа дека расколничкиот игумен Партенија го бива за едно нешто, а тоа е да биде церемонијал мајстор и да си прави авиончиња, преоѓање граници (нели треба да се потпише за тоа дека нема после да се влезе три месеци во земјава) и да си прави театар со благодатниот оган со цел да не ја […]

Прочитај повеќе

„Заштитениот лилјак“ од националниот парк Маврово, ја поништи државата и се стави над власта, во услови на пандемија од смртоносна болест

Вријат социјалните мрежи и сите се прашуваат: важат ли за овие од Бигорскиот манастир законите на државата и имаат ли барем грам општествена одговорност, зашто вера и онака немаат поради расколот во однос на Православието во кој се наоѓаат. В.Д. расколничкиот „архиепископ“ на МПЦ, Партениј (бар така се доживува човекот), вчера собра 100 пати повеќе […]

Прочитај повеќе

КМПЦ продолжува комунистички

Зошто сѐ уште Комунистичката МПЦ го нема решено својот црковен проблем, и после 50 години пребивање во расколничката состојба? Некој ќе речеше дека тоа не можело да се реши долгу време заради комунизмот. Но, комунизмот пропадна. КМПЦ не може да го реши проблемот оти таа никогаш не ни престанала да биде комуњарска. Што комунизмот не […]

Прочитај повеќе

После промената на името на државата, МПЦ, заради тоа што е расколничка организација, остана технолошки вишок во општествово.

Веќе сите на расколничката МПЦ гледаат како на октроирана организација која безмилосно цица пари од државната каса, дури и во услови на тежок банкрот. Во недостаток на суштина, земаа да глумат ревнители на формата во врска со одржувањето на празничните служби со присуство на “верниците” во услови на опасна епидемија и полициски час. Што би […]

Прочитај повеќе

Химна на Љубовта

Химна на Љубовта (до расколничките владици Стефан, Наум, до расколничкиот игумен Партениј, до нивните расколнички монаси, до нивните духови деца и до сите верници во расколот на МПЦ) 1. Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом не живеам во Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква – љубов немам, и ќе […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 39

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén