Автор: sobornopravoslavie (Страна 1 од 40)

Расколничката М”пц” била основана и работела за Тито со цел да се уништува Црквата, која ни вратите на пеколот нема да ја уништат

Како што и денес М„пц“ работи за политички интереси, така и во минатото М„пц“ работела за политиката, но таа на Тито. Документот на ЦИА од 1952 година на најсликовит начин опишува со каква цел е основана расколничката М”пц”, дека била дел од една поширока и посепфатна кампања за слабеење и уништување на Црквата на овие […]

Прочитај повеќе

Предупређење: Срби, бар ви који сте остали Срби, 27. јануара не идите на „Бал вампира“, ништа добро нећете понети кући. Како каже велики Србин Његош, немојте да се брукате.

У понедељак на партијском „Балу вампира“, т.з. „Светосавској академији“ биће људи. Али ти људи ће тамо бити по политичком нарђењу, као послушници, не као слободна бића. То неће бити свесрпско, свеправославно сабрање, него партијски митинг. Његош каже да је самообмана убитачна и за људе, и за народе. Зато, ви који нисте самообманути, нађите достојанственији начин […]

Прочитај повеќе

Са т.з. „Стоиљковићеве расколничке академије“ без Цркве, т.ј. са „Бал вампира“ ни Додик сигурно неће понети благослов кући

Неки заблуђени Срби из Северне Македоније су спали на толико низак ниво да су продали своју православну веру за шарену лизалицу раскола. Расколник Стоиљковић по ко зна који пут организује т.з. „Светосавску академију“ у своју политичку корист, јер каква је то „Светосавска академија“ без Српског Патријарха или нашег канонског Архиепископа. И сада уместо да траже […]

Прочитај повеќе

Митрополит Гаврил (БПЦ): “Македонска црква” немало никогаш и ние категорично нема да дозволиме да бидат признати со име Охридска Архиепископија. За нас и за сите православни, СПЦ е мајка црква на МПЦ.

Од овој став на Митрополитот ловчански Гаврил произлегува дека покрај името, расколничката МПЦ конечно ќе мора да го менува и нејзиниот Устав, во кој има напишано многу невистини, но и грабежи од историјата на други помесни цркви.   Еве го и останатиот дел од изјавата на Митрополитот Гаврил: „Мнение на целата православна Црква е дека […]

Прочитај повеќе

Две деценискиот аутизам на властите од С. Македонија во однос на верската дискриминација

По 18 години прогон на граѓанските права и верски слободи на ПОА од страна на властите на С. Македонија, можеме веќе од некоја временска дистанца да изнесеме противаргументи од страна на институциите надвор од РСМ, како и од јавните личности во нашата земја, за бесмислените и политички монтирани процеси. Архиепископот охрдиски и Митрополит скопски г. […]

Прочитај повеќе

Предупређење: Расколник Иван Стоиљковић ће опет разапети Светог Саву

Годинама уназад један део аутохтоних Срба из Северне Македоније, заблуђени расколником Иваном Стоиљковићем „прослављају“ празник Светог Саве, оснивача помесне Српске Цркве, намерно стављамо „прослављају“ у наводницима, јер га тотално комунистички „прослављају“, дакле без Цркве. Реч је о такозваној „Светосавској академији“ без Светог Саве, дакле реч је о партијском лудилу, у коме истински црквени људи не […]

Прочитај повеќе

Пендаровски ќе биде покровител на бугарската пропаганда која во Северна Македонија ја врши Бигорскиот манастир

Пендаровски деновиве падна на сентишот на расколничкиот игумен Партениј кој го молел, токму тој да биде спонзор на расколничката прослава во манастирот. Поточно, трговецот со чувства Партениј, со итрина го прелажал дури и претседателот, само да се докопа до извесни народни пари за себепромоција. И како по некое клише, како и сите претходни и сегашни […]

Прочитај повеќе

Бројчаник: 750 денови од донесената (а неизвршена) пресуда на Европскиот суд за човекови права во Стразбур против Република Северна Македонија

По повод одбележувањето на 10 Декември – Меѓународниот ден на човековите права, Соборно Православие поставува бројчаник, со кој уште еднаш ја известува јавноста дека поминаа повеќе од 750 денови откако ЕСЧП ја осуди Северна Македонија, односно ја задолжи да ја исправи неправдата од нерегистрирањето на Православната Охридска Архиепископија. Во пресудата на Судот од Стразбур беше […]

Прочитај повеќе

Апел до новинарите во Р.С. Македонија

Почитувани новинари, ви се обраќам пред сè како засегнат граѓанин, но и како правник, за една сериозна состојба во нашето општество, која без престан медиумски се игнорира! Имено, на официјалниот сајт на Православната Охридска Архиепископија (ПОА), излезе информација за кореспонденцијата на ПОА со Основниот суд Скопје 2, во однос на судската регистрација на оваа Црква, […]

Прочитај повеќе

Дарко Џого за заблудите на Цариградскиот Патријарх

Издвојуваме впечатливи парафрази: “Моќта ги воспоставува “фактите”. Веста дека Православната црква на Елада одлучи да ја признае „Православната црква на Украина“ не ги изненади познавачите на односите во Православието. Кога односите помеѓу Москва и Цариград ќе се постават на рамниште на расната солидарност, за теоријата на крвта и телото, за Хелени и варвари, за судирот […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 40

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén