Месец: мај 2019

Тоа што папата направи за само 10 часа, Стефан нема направено за 20 години!

Дали некогаш во животот Стефан имал средба со сиромашните? Дали со болните? Дали некогаш Стефан остварил средба со младите каде ќе ги слушне нивните потреби? Или со интелектуалците да полемизира со нивните проблематизирања? Кога Стефан последен пат ги прашал неговите попови дали носат мантии и каква им е состојбата во семејствата? Кога се заинтересирал за […]

Прочитај повеќе

Стефан повторно се избламира

Со речник на политичар г.Стефан ја коментираше посетата на папата, со која Ватикан „подал рака кон народот и државата“. Но, тука на Стефан му ја нема црквата, неговата МПЦ. Папата, значи, не и подаде рака на мнозинската верска заедница – расколничката МПЦ. За разлика од Бугарија, каде во просториите на бугарската патријаршија, на ниво на […]

Прочитај повеќе

Стефан на гости кај папата, работи на штета на Православието

Посетата на папата проследена со неодење на децата на училиште, со неработење на целата администрација, со ограничување на движењето на граѓаните, со присуство на полицијата на секој чекор од градот, со заварување на шахтите и тргање дури и на контејнерите како и безброј други тоталитаристички мерки за загрозување на слободата на граѓаните, накратко речено претставуваше […]

Прочитај повеќе

Писмото и каноните за утрешните учесници во мисата кои не се римокатолици

Никој не ќе беше против доколку папата си служеше само во неговиот храм, но со службата на плоштад намерата е јасна, доаѓа да краде. Евангелието вели дека крадецот доаѓа само да украде, да убие и да погуби (да украде од тие кои не се паписти, кои ништо не разбираат и духовно да го погуби). И […]

Прочитај повеќе

7 мај – денот на трагедијата

За секој искрен христијанин 7 мај ќе биде еден од најтрагичните денови во историјата на Скопје. Пристигнува поглаварот на најголемата христијанска ерес со скриена закана да однесе илјадници души. Доаѓа триумфално, во умислена “апостолска” посета, да проповеда среде центарот на градот, како да е Апостол Павле меѓу незнабожците на Атинскиот Ареопаг. Но, таква е сликата […]

Прочитај повеќе

Расколот на МПЦ е верен наследник и продолжувач на унијатските традиции.

Сè она што своевремено беше мотив за митрополитот Теодосиј Гологанов писмено да бара унија со папата, буквално истите политички идеали веќе 50 години слепо ги следи и расколничката МПЦ, без успех пишувајќи писма до Москва, Софија и Цариград, обидувајќи се да биде примена во Црквата преку исповедање на вера во нацијата. Сепак, изгледа во право […]

Прочитај повеќе

Владата на Заев не ја почитува уставната слобода на вероисповест па лукаво и со скапи реклами го наведува мнозинството во друга вера, а МПЦ преќутно одобрува

Многу скапи и навредливи етикети од типот дека станува збор за “апостолска посета” (ко луѓето тука да не се христијанизирани, та сега папата ќе ги христијанизирал), па дека римскиот папа “ја препознал потребата на црквата и народот за охрабрување”, како и повици дека “бесплатни билети ќе има најдоцна до 3 мај”, се дел од рекламниот […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén