Единствената доктрина за оправдување на расколот во изминатите две децении МПЦ ја базираше на проблемот со името на државата. Сите позначајни членови од МПЦ имаат дадено придонес на оваа тема, а последно впечатливо беше тврдењето на г. Петар, кој кажа: „Вистината за нашата автокефалност, воопшто не е од догматски или од канонски карактер, туку, тоа […]

Прочитај повеќе