Месец: јануари 2019

Патријарх Иринеј: СПЦ никогаш нема да прифати едикојси православен папа да се меша во нејзината канонска јурисдикција

Во Фанар знаат дека во Р. Македонија (во канонската јурисдикција на СПЦ), постои автономна Охридска Архиепископија (ПОА), која си има свој поглавар – Архиепископот Јован, и тука, од канонски аспект, во вршењето на светите тајни и можноста за спасение на верниот народ не постои никаков проблем за било кого. Без оглед дали станува збор за […]

Прочитај повеќе

Прашања кои новинарите и верниците на дедо Стефан, треба да ѝ ги постават на МПЦ!

Во своите очајни обиди да стигне до автокефалија и тоа без преумување, а не да стигне до Православието, игуменот Партениј од непризнатата МПЦ, очигледно се загуби во средствата за остварување на целта на неговата вера – Автокефалославие. Имено, слушајќи го што зборува, човек може да стекне впечаток дека автокефалијата е единственото нешто во кое верува […]

Прочитај повеќе

Симболиката во обичаите и верата на МПЦ за Бадник

Празниот ќуп – олицетворение на појавата на нивниот архиепископ; Пајтонот – МПЦ како пајтон црква на мала група расколници, кои никој не ги зема за сериозно; Сувите гранки и лисја – како оние што не дале плод и кои во „оган се фрлаат“; Кумот – секогаш бизнисмен, всушност од секторот во кој е најдобра и […]

Прочитај повеќе

Со МПЦ, реалноста е илузија во недостаток на алкохол

„Друго што има ново?“ „Слушна ли дека МПЦ се јавила како претприемач и кај и да е ќе почнат да градат згради – шеесет катници на паркингот спроти ГТЦ. „Шо збориш бе?“ „Да бе.“ „МПЦ ќе гради станбени згради. Добро бе брат, и, еве сега, јас сум некој кој не разбира ништо и на прва […]

Прочитај повеќе

Настан на 2018: МПЦ „фирма“ на годината

Телевизија 24:

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén