Месец: септември 2018

Заев, Стефан и Памела Андерсон

Во потрага по чест, макар и лажна, расколниците понекогаш целосно го губат паметот доведувајќи се на нивото на Playboy старлети. Расколот си го наплаќа данокот, на сметка на угледот на народот. Линк 1: Линк 2:

Прочитај повеќе

Митрополит Иларион: Зошто Цариград не дава автокефалија на православните во САД?

Зошто не се зафати Цариград со формирање на „една локална црква во Америка (САД)”? Зар САД не е независна држава? Но не, се прават сите напори да се задржи барем дел од американското православие во орбитата на Цариград, наместо православните во Северна Америка да се обединат во целосна и моќна автокефална структура. Зошто? Затоа што […]

Прочитај повеќе

Анализа: МПЦ го менува ставот за неменување на името и повикува да се гласа на референдумот за промена на името!

Повеќе од 20 години МПЦ продаваа приказна дека се неприкосновени„чувари на македонскиот национален идентитет и бранители на народот од туѓи влијанија“. Стефан и денес ја чува ѕвездата од Вергина во кабинетот. Гледајте да видите како наскоро ќе ја тргне како искарано учениче. Дури и својот раскол МПЦ го идентификуваа со името и беа најгласни во […]

Прочитај повеќе

Изјави на поглавари и јерарси од 11 канонски цркви за поддршка на Руската Црква

До расколниците од непризнатата МПЦ, да знаат што ги чека ако продолжат да се надеваат на политичко решавање на нивниот раскол. По одлуката на Вселенската Патријаршија за назначување свои егзарси во Украина, следуваат изјави на поглавари и јерарси од 11 канонски цркви, за поддршка на Руската Црква по прашањето за автокефалноста на украинските расколници. Изјавите […]

Прочитај повеќе

МПЦ го отфрла “Македонска” и прифаќа да се вика ПОА?

Според Вселенскиот Патријарх, МПЦ го брише од своето име “Македонска” и го менува името во ПОА. Кое друго достоинствено име ѝ преостанува, откако денес Вселенскиот Патријарх категорично пресече дека “решението за црквата во Скопје ја исклучува употреба на именката Македонија, ниту било какви деривати од истата.”

Прочитај повеќе

Игуменот Партениј ем непризнат, ем егзархист, ем фанариот

За жал, вообразена и полна со гнев е реакцијата на игуменот Партениј во однос на писмото на српскиот патријарх Иринеј до цариградскиот Вартоломеј. Ова непромислено и сентиментално обраќање на еден за Православието непостоечки игумен каков што е Партениј упатено до Патријарх на помесна православна црква, го открива дното до кое се доаѓа со неединството во […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén