Патетична прослава на “православниот” гуруизам

Макар што самата појава на „духовен тоталитарист“, не е непозната и кај другите вери, православниот гуруизам може да ги привлече кон христијанството оние лица кои бараат решение за своите проблеми на еден магиски начин – вели отечката мисла. Токму тоа се случува со споменатите „илјада души од сите краишта на земјата“, кои поитале кон Бигорскиот […]

Прочитај повеќе

И по „името“ – „името“

Единствената доктрина за оправдување на расколот во изминатите две децении МПЦ ја базираше на проблемот со името на државата. Сите позначајни членови од МПЦ имаат дадено придонес на оваа тема, а последно впечатливо беше тврдењето на г. Петар, кој кажа: „Вистината за нашата автокефалност, воопшто не е од догматски или од канонски карактер, туку, тоа […]

Прочитај повеќе

Дали МПЦ сака Лист хартија како оној што Вратоломеј му го даде на Порошенко, за потпала на политички страсти?!

Во Украина, паралелно со жестокиот верски прогон на канонската црква, во тек е предизборна “Томос-турнеја” во која Порошенко патува низ земјата со томосот издаден од Патријархот Вартоломеј за автокефалијата на ПЦУ, што како политички памфлет и трофеј им го покажува на гласачите. Ова го поттикнало германскиот печат да се пошегува: Порошенко го користи Господ Бог […]

Прочитај повеќе

Р. М. го смени името и прифаќа ограничен суверенитет. Дали продолжувањето на верскиот прогон врз ПОА ќе биде со европско знаменце?

Р. Македонија си го смени името и сега се самоидентификува, а и другите ја препознаваат како Р. Северна Македонија и така ги започна интегративните процеси. Со влегувањето во НАТО и следно во Европската Унија, државата уште прифаќа ограничен суверенитет, бидејќи станува дел од поголема заедница. Тоа е легитимна одлука на една мала и слаба држава […]

Прочитај повеќе

г.г. Стефан, за жал, тежок лицемер и џаболебар

Поглаварот на непризнатта и гетоизирана МПЦ, не знаејќи како да го потроши денот, се разшета на средби за да се слика и одлучи повторно да лицемери, честитајќи му на премиерот за промената на името на државата, со цел влез во НАТО. А претходно толку плачеше кутриот да не се менува името на државата. Но не […]

Прочитај повеќе

Што сакаат Стефан и Филарет? Персонална унија само со Вратоломеј?

Дали МПЦ сака баш такво “признавање” како тоа на Денисенко, без апсолутно никој да им дојде на востоличување, без апсолутно никој да сослужува со нив, отфрлени од сите помесни цркви, освен од два-тројца Фанариоти по политичка директива?

Прочитај повеќе

Почитуваниот игумен Партениј на духовните чеда и на јавноста отворено им призна дека не ги причестуваат во Православието

Ако Литиргијата му е најважна на еден монах, во случајов на отец Партениј, тогаш тоа за него нема цена и тој ќе влезе во соборната Црква за да се причестува во неа, а нема да се ценка ко на пазар, или не дај Боже, да умре чекајќи за да влезе во Црквата. Со оваа изјава […]

Прочитај повеќе

Патријарх Иринеј: СПЦ никогаш нема да прифати едикојси православен папа да се меша во нејзината канонска јурисдикција

Во Фанар знаат дека во Р. Македонија (во канонската јурисдикција на СПЦ), постои автономна Охридска Архиепископија (ПОА), која си има свој поглавар – Архиепископот Јован, и тука, од канонски аспект, во вршењето на светите тајни и можноста за спасение на верниот народ не постои никаков проблем за било кого. Без оглед дали станува збор за […]

Прочитај повеќе

Прашања кои новинарите и верниците на дедо Стефан, треба да ѝ ги постават на МПЦ!

Во своите очајни обиди да стигне до автокефалија и тоа без преумување, а не да стигне до Православието, игуменот Партениј од непризнатата МПЦ, очигледно се загуби во средствата за остварување на целта на неговата вера – Автокефалославие. Имено, слушајќи го што зборува, човек може да стекне впечаток дека автокефалијата е единственото нешто во кое верува […]

Прочитај повеќе

Симболиката во обичаите и верата на МПЦ за Бадник

Празниот ќуп – олицетворение на појавата на нивниот архиепископ; Пајтонот – МПЦ како пајтон црква на мала група расколници, кои никој не ги зема за сериозно; Сувите гранки и лисја – како оние што не дале плод и кои во „оган се фрлаат“; Кумот – секогаш бизнисмен, всушност од секторот во кој е најдобра и […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 34

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén